Onderzoek uitgelicht: redenen voor het afwijzen van hormonale anticonceptie.

27 juni 2022

Waarom wijst een deel van de vrouwen hormonale anticonceptie af? Ligt de oorzaak van deze afwijzing in ‘hormonophobia’? Le Guen et al leggen met een systematic review redenen bloot van vrouwen (en hun partners) om te kiezen voor hormoonvrije anticonceptie. Wat blijkt? Afwijzing van hormonale anticonceptie heeft niet alleen te maken met angst voor hormonen. Vaak zijn vrouwen op zoek naar hormoonvrije alternatieven vanwege bijwerkingen van hormonale anticonceptie en/of een verlangen naar ’natuurlijkheid’ (‘naturalness’).

In 2021 hebben de onderzoekers twee databases doorzocht naar studies over redenen van vrouwen (en hun partners) om hormonale anticonceptie af te wijzen. Artikelen uit Europa, Noord-Amerika en Oceanië kwamen in aanmerking voor inclusie. Na analyse van 42 artikelen kwamen er 8 hoofdredenen naar voren om hormonale anticonceptie af te wijzen. Deze hoofdredenen waren:

  • problemen met fysieke bijwerkingen
  • veranderde mentale gezondheid
  • negatieve impact op seksualiteit
  • zorgen over toekomstige vruchtbaarheid
  • wens natuurlijkheid
  • zorgen over menstruatie
  • angsten en nervositeit
  • ondermijning van de bijwerkingen hormonale anticonceptie

Het is belangrijk om redenen van vrouwen om te kiezen voor hormoonvrije anticonceptie mee te nemen in de counseling over anticonceptie. Daarnaast is het belangrijk om vrouwen goed te informeren over hormonale anticonceptie. Als vrouwen onvoldoende geïnformeerd worden over bijwerkingen van hormonale anticonceptie, onvoldoende betrokken worden in de besluitvorming en bijwerkingen niet serieus genomen worden, blijven eventuele angsten voor hormonale anticonceptie aanwezig.

Referentie:

Le Guen, M., Schantz, C., Régnier-Loilier, A., de La Rochebrochard, E. (2021). Reasons for rejecting hormonal contraception in Western countries: A systematic review. Social Science & Medicine, 284. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2021.114247